Wandelen in Kraainem

De gelukswandeling

Als gemeente willen we tijdens de 10-daagse geestelijke gezondheid inzetten op het doorbreken van het taboe rond psychische kwetsbaarheid. ‘Samen veerkrachtig’ is het motto dat we willen uitdragen. We lanceren onder andere ‘de gelukswandeling’. Met de gelukswandeling trakteren we je niet alleen op een frisse neus, maar ook op een kennismaking met de geluksdriehoek.

7 haltes met QR-code geven je informatie en tips om mentaal veerkrachtig te blijven. Stap voor stap ontdek je als wandelaar en inwoner van Kraainem wat mentaal welbevinden is en hoe je eraan kunt werken, terwijl je op eigen tempo verder wandelt.

Dit thema blijft tot september 2023. Veel plezier!

Wandelen door het centrale deel van Kraainem

Wandel en ontdek hoe onze gemeente gegroeid is door de jaren heen!

De gemeentewandeling is een leuke manier om de omgeving eens van dichtbij te bekijken en om verborgen pareltjes te ontdekken. Stap langs wat ooit de sociale woonwijk was voor oorlogsinvaliden, langs het voormalig station, de bekende ‘Potaerdenberg’, de verkaveling uit 1950 en wat ooit de lagere school uit 1914 was. Je kan het stappenplan onderaan deze pagina terugvinden.

GREEN4GREY Project

In de gemeenten Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren heeft de Vlaamse Landmaatschappij met behulp van het instrument landinrichting een gemeentegrensoverschrijdend wandelnetwerk uitgebouwd.

Het wandelnetwerk bedraagt ongeveer 20 kilometer aan nieuwe wandelingen en is heel divers. Er zijn paden die langs waterlopen gaan en oude tramlijnen nemen een belangrijk deel van het netwerk in. Zo is er bijvoorbeeld de (reeds bestaande) Zwette Jean tramwandeling die in de Dijlevallei start en die werd doorgetrokken van Tervuren tot in de kern van Sterrebeek. Een oud station aan het park van Tervuren vormt nu de start van een mooie groene wandeling langs de oude spoorlijn. Voor het eerst kun je nu wandelen tussen het park van Tervuren en de Groene Woluwevallei van het Brussels Gewest. Sinds kort is het Woluwewandelpad ook toegevoegd aan het netwerk.

Op het traject bevinden zich trouwens een paar nieuw aangelegde parken zoals het park aan kasteeldomein de Burbure en het park in de Beekstraat. Het wandelnetwerk is op een originele manier bewegwijzerd. Traditionele paaltjes zijn hier bijenpalen en totems die dienen als bijenhotel. Op die manier krijgt ook de natuur in deze verstedelijkte omgeving nog een duwtje in de rug. 

Naast de betrokken gemeenten, is Europa de belangrijkste partner. De inrichting van het wandelnetwerk werd mede mogelijk gemaakt door Europese financiering via het project Green4Grey. Op de website van het project kun je de wandelfolder downloaden.

Bekijk hier het volledige traject op Google Maps.

Openingsuren en contact

Team omgeving

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
omgeving@kraainem.be