Rijbewijs auto B

Het rijbewijs voor de categorie B is vereist voor:

• Een vierwieler met motor;
• Een auto waarvan de maximaal toegelaten massa hoogste 3.500 kg bedraagt, ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.

Aan deze auto's mag een aanhangwagen worden gekoppeld met een maximaal toegelaten massa van ten hoogste 750 kg. Indien de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen meer dan 750 kg bedraagt, is het rijbewijs B voldoende, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa  van het samenstel (trekkend voertuig + aanhangwagen) ten hoogste 3.500 kg bedraagt.

Daarentegen, indien de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen meer dan 750 kg bedraagt en de maximaal toegelaten massa van het samenstel (trekkend voertuig + aanhangwagen) meer dan 3.500 kg bedraagt, is het rijbewijs B met ‘code 96' vereist.

Het rijbewijs B met code 96 is dan weer enkel voldoende op voorwaarde dat:

• De maximaal toegelaten massa van het samenstel ( trekkend voertuig + aanhangwagen) niet meer bedraagt dan 4.250 kg (zoniet is het rijbewijs B+E vereist).
• De maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen niet meer bedraagt dan 3.500 kg (zoniet is het rijbewijs C1+E vereist).

Hoe aanvragen?

De aanvrager dient zich bij de aanvraag persoonlijk aan te melden en in het bezit te zijn van zijn identiteitskaart. Eventueel voorlopig rijbewijs of vorig rijbewijs moet worden ingeleverd.

Kostprijs

25 euro

Wat meebrengen

  • 2 recente kleuren- of zwart/wit foto's op witte achtergrond (internationaal rijbewijs slechts 1 foto). Photomaton beschikbaar in het gemeentehuis, gepast geld verplicht (6 euro).
  • Optioneel: een volmacht om uw rijbewijs af te halen (onderaan deze pagina).

Openingsuren en contact

Team burgerzaken

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 40
e-mail
bevolking@kraainem.be