Werken aan de Ring

Gepubliceerd op di 02 juli 2024
Op 7 juli start stapsgewijze knip tussen Woluwelaan (R22) en Ring rond Brussel (R0).

De Werkvennootschap (Vlaamse overheid) laat weten dat in Diegem de verbinding tussen de Woluwelaan (R22) en de Ring rond Brussel (R0) wordt geknipt. Dit is een volgende stap na het openstellen van de nieuwe verbindingswegen tussen de Woluwelaan en de Ring, iets verderop aan de verkeersknoop van de Ring en de E19. Het Agentschap Wegen en Verkeer verbeterde daar vorig jaar de aansluitingen.

Het knippen gebeurt in twee fases. Vanaf 7 juli verdwijnt de verbinding vanuit de Luchthaven richting de Woluwelaan in Diegem die onder Ring doorloopt. Midden augustus verdwijnen de resterende verbindingen.

Verbeterde op- en afritten aan verkeersknoop E19 x Ring

Het afsluiten van de Woluwelaan aan de Ring is het logische gevolg van de nieuwe verbindingswegen iets verderop aan de verkeersknoop van de Ring en de E19. Reeds vorig jaar bouwde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een tunnel op de Woluwelaan en openden ze nieuwe verbindingen naar de binnen- en buitenring. Hierdoor is de connectie tussen de Woluwelaan en de Ring daar sterk verbeterd en heeft de verkeersknoop de mogelijkheid om meer verkeer te laten doorstromen.

Verkeersveiligheid, meer leefbaarheid en ruimte voor de Ringtrambus en de nieuwe verkeersknoop aan de Leopold III-laan

Door het realiseren van de knip, ontstaan heel wat kansen voor veiliger en vlotter verkeer en meer leefbaarheid voor de omgeving.

Op vlak van verkeersveiligheid is het schrappen van de rechtstreekse verbinding tussen de Woluwelaan en de Ring absoluut noodzakelijk. De huidige verbinding ligt gekneld tussen de verkeersknopen Ring x E19 en Ring x A201. De vele op- en afritten kort op elkaar veroorzaken regelmatig ongevallen en zorgen voor files. De knip doet het aantal op- en afritten verminderen.

De knip zal ook een halt toeroepen aan sluipverkeer dat de Ring wil vermijden en zijn weg zoekt door de dorpskern van Diegem. Het wegnemen van de rechtstreekse verbinding tussen Ring en Woluwelaan maakt deze route onmogelijk. Op de Woluwelaan wijzigen de huidige twee rijstroken in elke richting naar één rijstrook in elke richting. Zo komt er plaats vrij voor de vrije busbanen van de Ringtrambus én wordt de omgeving aangenamer.

De knip en het vervolgens wegnemen van heel wat stukken snelweg maakt ruimte vrij voor de nieuwe verkeersknoop van de Leopold III-laan (A201) met de Ring. Deze nieuwe verbinding optimaliseert het verkeer tussen de Leopold III-laan, de Ring en de Luchthaven. In de vrij gekomen ruimte komt een groen landschapspark waarin ook de rivier de Woluwe terug zichtbaar zal zijn.

Gefaseerde aanpak start op 7 juli 2024

Fase 1: 7-8-9 juli

In de nacht van 7 op 8 juli en de nacht van 8 op 9 juli wordt de tak van de R22 komende van de luchthaven naar Diegem afgesloten.

Fase 2: midden augustus

Midden augustus wordt de feitelijke knip gerealiseerd. Dit omvat het fysiek afsluiten van de onderstaande takken en het aanpassen van alle noodzakelijke signalisatie, zoals verkeersborden en -markeringen. De exacte datum valt nog verder te bepalen. 

Nieuwe rijroutes

Vanaf juli 2024

Verkeer vanuit de luchthaven richting Diegem neemt de buitenring en rijdt vervolgens via de knoop R0-E19 naar de Woluwelaan (R22). 

Vanaf midden augustus 2024

De aangepaste rijroutes en signalisatie zullen duidelijk aangeven hoe het verkeer moet rijden om veilig en efficiënt zijn bestemming te bereiken. Dit zal steeds via de aansluiting van de Woluwelaan op de verkeersknoop Ring x E19 zijn.

De aanpassing van de R22 is een belangrijke stap om de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid in de regio te verbeteren. Meer informatie over de werkzaamheden en de aangepaste rijroutes kunt u vinden op onze website: www.werkenaandering.be

Openingsuren en contact:

Team mobiliteit

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
mobiliteit@kraainem.be