Ook dit najaar kan je weer inschrijven voor deze gratis sessies. Zo willen we je helpen om minder afval te produceren of om je afval een nieuwe toepassing te geven.
Dit jaar zetten we met deze workshops extra in op het beperken van voedselverlies. Hiermee willen we de campagne Voedsel is goud, verspillen is fout van de Vlaamse afvalintercommunales kracht bij zetten. In Vlaanderen zijn we kampioen in het wegwerpen van voedsel. Het gaat over gigantische cijfers waar we iets aan moeten doen! Experten van Vlaco begeleiden de workshops. Er is ook ruimte om eigen vragen en problemen voor te leggen.
Overal in Vlaanderen zijn deze sessies erg succesvol. Snel inschrijven is dus de boodschap!
Wat en wanneer
De sessies vinden telkens plaats op maandag van 20 uur tot 21.30 uur.
Maandag 21/10/24: Voedselverlies tips koken met restjes
- In deze infosessie 'Koken met restjes' leggen we de nadruk op tips rond bewaren, verwerken, plannen, koken …
Maandag 18/11/24: Kringlooptuinieren bij verander(en)de klimaatomstandigheden
- Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders, meer plantenziekten, ... Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden. Wil je dieper ingaan op de klimaatproblematiek en krijg je graag concrete en praktische tips over klimaatvriendelijk tuinieren? Dan zit je goed bij deze infosessie.
Maandag 25/11/24: Goed koelkastbeheer vermijdt voedselverlies
- Voel jij het ook? Die ergernis dat je de overschot van de maaltijd mooi in een bewaardoosje in de koelkast stak, en dan gewoon vergat om er iets mee te doen? Volg de infosessie Koelkastbeheer en merk dat je niet alleen bent. Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips het maximale uit je voeding haalt.
Maandag 2/12/24: Bewaartechnieken voor voedsel
- Door gebruik te maken van de juiste bewaartechnieken kunnen we ons voedselverlies flink beperken. In deze infosessie gaan we dieper in op de invloed van bewaartechnieken op het voedsel. De bewaartechnieken die in deze les aan bod komen zijn o.a. koelen, invriezen, inmaken, steriliseren, confituren, konfijten, pekelen, opleggen, fermenteren, drogen, kelderbewaring, inkuilen, op veld laten staan ... Een heel boeiende sessie voor wie zelf vaak voedsel over heeft of thuis een moes- of fruittuin heeft.
Praktisch
Alle sessies vinden plaats via Zoom. Het enige dat je nodig hebt, is een computer of tablet met camerafunctie en een stabiele internetverbinding.
Hoe inschrijven?
Deelnemen is gratis maar als je inschrijft, rekenen we erop dat je deelneemt. Schrijf je hier in met vermelding van de sessie(s) die je wil volgen. Je krijgt een bevestigingsmail na je inschrijving. De Zoom-link vlak ontvang je vlak voor de aanvang van de sessie.