Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Brabantse Kouters: cursus hagen & heggen

Gepubliceerd op vr 02 februari 2024
Kom naar de cursus hagen & heggen van de Brabantse Kouters op 24 februari in Sterrebeek!

Hagen en heggen, ze hebben heel wat te bieden… Ze zijn een lust voor het oog, een voedselbron of schuilplaats voor vogels of simpelweg een functionele afscheiding van je perceel.

Die haag scheren of heg snoeien, het lijkt eenvoudiger dan het is. Tijdens deze cursus worden een aantal basisregels rond het beheer van hagen en heggen uitgelegd.

We gaan samen het terrein in de omgeving van Ter Meeren in Sterrebeek (Zaventem) beheren.

Eerst krijgen we in de buitenlucht de theoretische kant uitgelegd. Wat is het verschil tussen een ‘haag’ en een ‘heg’? Wat is het historisch belang van deze kleine landschapselementen? Wat zijn de voordelen van hagen, heggen (en ook houtkanten) voor de biodiversiteit?  Hoe ga je te werk met een ‘verwilderde’ haag of heg? En maakt het eigenlijk uit wanneer en hoe we snoeien?

Nadien gaan we samen aan de slag en leren we terugzetten, scheren en veilig werken met een handzaag, haagschaar, snoeischaar, kapmes, ...

Je hebt voor deze cursus geen voorkennis nodig. Wij voorzien enkele takkenzagen, snoeischaren en ontsmettingsmiddel om het materiaal te kuisen. Als je graag je eigen takkenzaag, snoeischaar of kapmes meeneemt, mag dat.

Het kan koud zijn eind februari. Draag warme kleren, tuinhandschoenen en stevig schoeisel. Drank kunnen we op deze locatie niet voorzien, je neemt best een eigen drinkbus of thermos mee.

Praktisch

  • zaterdag 24 februari 2024 van 9u30 tot 13u30
  • afspraak in Sterrebeek aan Ter Meeren (start aan kruispunt Kleine Geeststraat met Biesdreef)
  • meenemen: eigen snoeimateriaal, tuinhandschoenen en drinkbus
  • kostprijs: 30 euro
  • inschrijven doe je online.

Openingsuren en contact:

Team milieu

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
milieu@kraainem.be