Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Steeds meer everzwijnen in onze gemeente gespot

Gepubliceerd op do 18 januari 2024
Heb je een everzwijn gezien in Kraainem? Meld dit dan via onze website.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de toename van het aantal everzwijnen in Vlaanderen, zoals:

  • De toename van hun voedselbronnen zoals landbouwgewassen, afval en eikels.
  • De klimaatverandering, die zorgt voor mildere winters en langere groeiseizoenen.
  • De hoge reproductiesnelheid waardoor een zeug tot twee keer per jaar een nest van gemiddeld zes biggen kan werpen.
  • De vermenging van wilde en gedomesticeerde varkens, dat kan leiden tot de hybride met een grotere genetische diversiteit en aanpassingsvermogen.

Deze factoren zorgen ervoor dat de everzwijnen zich verspreiden over nieuwe gebieden, waaronder stedelijke en voorstedelijke zones, waar ze in contact komen met mensen en conflicten veroorzaken. Jammer genoeg brengen de dieren ook schade toe aan landbouwgewassen en privé-eigendommen. De gemeente Kraainem werkt samen met de buurgemeenten, de PZ WOKRA, de wildbeheerseenheden en de terreinbeheerders om de populatie in toom te houden.

Wat kan ik doen als particulier?

Heb je een wild everzwijn gezien in Kraainem? Meld dit dan via www.kraainem.be/nl/melding-everzwijnen. Dit helpt de gemeente om de situatie op te volgen zodat de volgende stappen optimaal bepaald kunnen worden.

Wat doen bij een ontmoeting met everzwijnen?

Everzwijnen zijn in normale omstandigheden niet gevaarlijk. Meestal zullen ze snel vluchten. Everzwijnen kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen of als hun jongen in gevaar zijn. Bewaar afstand, drijf ze zeker niet in het nauw en geniet van deze opmerkelijke ontmoeting. Hou honden zeker aan de leiband in gebieden waar everzwijnen zitten. De kans is reëel dat ze wel achter een loslopende hond aangaan. Die rent dan meestal naar zijn baasje en die confrontatie wil je vermijden.

Preventie van schade: voorkomen is beter dan genezen

Vermijd open composthopen en sluikstorten in tuinen en achterliggende bospercelen. Voederbakken voor huisdieren (en zwerfkatten) 's nachts binnen zetten of leeg maken. Ga everzwijnen ook zeker niet voederen: daardoor verdwijnt hun natuurlijke gedrag en gaan ze mensen nog meer opzoeken.

Als je in een gebied woont waar everzwijnen voorkomen, kan je overwegen om je tuin te beveiligen met een omheining of andere fysieke barrières. Je kan ook overwegen om een pop te plaatsen die beweegt in de wind omdat dit de dieren kan afschrikken. Andere methodes op basis van geuren en lawaai zijn ook mogelijk.

Richtlijnen voor een omheining vind je op natuurenbos.vlaanderen.be.

Nuttige informatie

Specifieke vragen over everzwijnen kan je stellen aan ANB/REBO (Regionaal everzwijnbeheer Ondersteuning). Telefoon: 02/553.12.69

Openingsuren en contact:

Team milieu

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
milieu@kraainem.be

Lees meer artikels over