Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Speur opnieuw mee naar tijgermuggen!

Gepubliceerd op do 25 mei 2023
Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verklaren het muggenseizoen voor geopend. Dit jaar rekenen ze opnieuw op de hulp van de bevolking om mee uit te kijken voor de Aziatische tijgermug.

De bijdrage van burgers maakt echt het verschil. Vorig jaar leverden meldingen via www.MuggenSurveillance.be maar liefst 9 nieuwe vindplaatsen op. Dit is een teken dat de exotische steekmuggensoort in opmars is.

Met het MEMO+ project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België) volgen Sciensano en het ITG sinds 2021 de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België nauwgezet op. Het project monitort o.a. 8 snelwegparkings waar tijgermuggen via personenwagens en vrachtverkeer ons land kunnen binnenkomen.

Om nog meer zicht te krijgen op de verspreiding van de tijgermug, lanceerden ze het participatieplatform www.MuggenSurveillance.be. Actieve zoektochten door onderzoekers in het veld tezamen met de melding van waarnemingen door burgers op het participatieplatform, leidde in 2022 tot de vondst van de tijgermug op 12 verschillende locaties.  

Alle ogen op de tijgermug 

Mensen die denken de kleine zwart-wit gestreepte tijgermug te herkennen, kunnen best een foto nemen, surfen naar www.MuggenSurveillance.be, enkele eenvoudige identificatiestappen doorlopen en vervolgens de foto opladen. Op de website staat meer informatie over de kenmerken, broedplaatsen en het bijtgedrag van de tijgermug. Je kan er ook informatie terugvinden over de ziekteverwekkers die de tijgermug kan overdragen en tips om de ontwikkeling van broedplaatsen en muggenbeten te voorkomen. Tot slot is er ook een kaart met de resultaten van de meldingen.  

Waarom zoeken we naar de tijgermug?  

De tijgermug veroorzaakt overdag veel last door zijn agressieve bijtgedrag. Bovendien kan deze steekmug na het bijten van een besmet persoon, het dengue-, chikungunya-, en zikavirus overbrengen. Het is daarom belangrijk om een goed zicht te hebben op de introductie en aanwezigheid van de steekmuggensoort in ons land. Een ziek persoon én een tijgermug vormen dus een gevaarlijke cocktail voor de volksgezondheid.  

Meer info: www.sciensano.be

Openingsuren en contact:

Team milieu

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
milieu@kraainem.be