Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Warmteactieplan

Gepubliceerd op wo 17 mei 2023
Op 15 mei is de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan gestart.

Sinds 2017 is het nieuwe Vlaams warmteactieplan van kracht. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden in warmteperiodes. Het actieplan biedt ook handvaten aan professionals om preventieve acties te ondernemen en zo gezondheidseffecten als gevolg van warmte te voorkomen.

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

  • De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september: vanaf de lente worden de temperaturen nauwkeurig in de gaten gehouden. Hoog tijd om je organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en acties uit te werken om gezondheidsrisico’s of –klachten bij aanhoudende warmte te beperken. We roepen iedereen op om gericht te communiceren over preventiemaatregelen voor en op erg warme dagen.
  • Een waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werkt: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

De waarschuwingsfase loopt tot het einde van de warmteperiode. Een warmteperiode wordt gekenmerkt door erg hoge temperaturen en loopt af wanneer er in Ukkel een temperatuur minder dan 25°C voorspeld wordt. 

Aadvies en praktische tips

We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Help ook jonge kinderen en dieren voldoende te drinken. Laat kinderen of dieren NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten!

Wees zelf ook voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig. Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Hou jezelf en je huis koel.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust. Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedig zweten, …)? Bel dan meteen de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

Op www.warmedagen.be vind je meer info!