Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Ik heb ratten opgemerkt. Wat nu?

Gepubliceerd op do 18 augustus 2022
Als er teveel ratten opduiken, moeten er maatregelen genomen worden. Lees hier onze tips!

Volgens schattingen tellen de grote westerse steden ongeveer evenveel ratten als inwoners. Ratten zijn vrij schuwe en slimme dieren die meestal ’s nachts actief zijn. Merk je ze vaak op tijdens de dag, dan is er mogelijk ergens een lokaal probleem.

Ratten hebben onterecht een negatief imago, want ze hebben als alleseters een nuttige plaats in de voedselketen. Ze voeden zich immers met kleine dieren en insecten en ruimen allerhande afval op. Ze worden aangetrokken door rondslingerend afval en zijn ook verzot op ons voedsel dat voor hen toegankelijk is.

Als er teveel ratten opduiken, moeten er echter maatregelen genomen worden.

Een goed onderhouden openbare riolering en waterloop vermindert natuurlijk de kans op een overpopulatie van ratten. De beheerders van de waterlopen (Vlaamse Milieumaatschappij) en de rioleringen (De Watergroep) zorgen dat de populatie onder controle blijft. In en rond openbare gebouwen en in openbare parken nemen wij als gemeentebestuur de nodige maatregelen.

Als particulier ben je verantwoordelijk om op eigen terrein ratten te bestrijden. De beste manier om ratten te bestrijden en eventueel gezondheidsproblemen te voorkomen, is om zich in eerste fase te richten op preventie. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen:

  • Maak openingen, spleten en riooldeksels die de ratten gebruiken als ingang naar gebouw/garages/tuinhuizen dicht.
  • Sluit voedselvoorraden goed af in vaste recipiënten die de dieren niet kunnen openen of stuk knagen.
  • Sluit afvalzakken en containers goed af en laat zeker geen afval en etensresten rondslingeren.
  • Breng tuin- en keukenafval naar de composthoop of de GFT-bak. Op de composthoop hoort geen gekookt eten of vlees, want dat trekt ongedierte aan.
  • Het voedsel voor je huisdieren laat je best niet te lang buiten staan. Zorg dat de lege potjes zeker ’s avonds weg zijn, want ratten hebben een zeer goede reukzin.
  • Via hun uitwerpselen, urine en speeksel kunnen ratten gevaarlijke ziektekiemen verspreiden. Je handen wassen voor het eten is dus een elementaire hygiënisch maatregel. Contact via schaafwonden of sneetjes in de huid moet dus absoluut worden vermeden.

Vaak wordt er te vlug teruggegrepen naar een chemische bestrijding zonder de bron aan te pakken. Als je ratten opmerkt, ga zeker in overleg met je buren zodat je bovenstaande tips kan overlopen en (gezamenlijk) probleem kan aanpakken. Er zijn ook diverse firma’s die u kunnen bijstaan bij het bestrijden van ratten.

Gebruik je toch chemische bestrijdingsmiddelen? Scherm ze dan af van huisdieren en kinderen. Het gebruik van dergelijke producten in open lucht of deze zomaar ergens achterlaten of rondstrooien, is absoluut uit den boze. Bekijk ook zeker eens het aanbod aan meer ecologische producten!

Openingsuren en contact:

Team milieu

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
milieu@kraainem.be