Ophaling aan huis van asbesthoudend materiaal breidt uit

Gepubliceerd op do 12 mei 2022
Vanaf mei breiden Incovo en Interza de ophaling aan huis van asbesthoudend materiaal uit. Met de subsidies van Ovam kan je nu tot zes asbestpakketten per adres laten ophalen.

In veel oude woningen of in de welgekende ‘koterijen’ in Vlaanderen vind je nog asbesthoudende materialen zoals golfplaten, leien, bloembakken, ... Over het algemeen verwijder je asbesthoudend materiaal best zo snel mogelijk. Veel asbesthoudende toepassingen zijn immers in slechte staat. Door veroudering of jarenlange blootstelling aan weer en wind komen er schadelijke asbestvezels los. Die kunnen in de omgeving terechtkomen en gezondheidsrisico's veroorzaken.

Op het recyclagepark kan je asbestpakketten aankopen met een plaatzak voor 10 tot 12 asbesthoudende golfplaten. Vanaf 1 juli dit jaar zal je ook kuubzakken kunnen aankopen op de hoofdzetels van Incovo en Interza voor andere hechtgebonden asbesthoudende materialen zoals leien, schouwen, bloembakken, …

In het pakket zitten ook twee beschermingspakken, FFP3-maskers en twee paar handschoenen. "Eenmaal je het pakket hebt aangekocht, kan je aan de slag. Gewapend met de beschermingspakken kan je het asbesthoudend materiaal veilig verwijderen en de asbestzak vullen. Als de asbestzak gevuld en goed afgesloten is, kan je een aanvraag doen via www.incovo-interza.be om de asbestzak(ken) te laten ophalen door een gespecialiseerde firma", vertelt Jan Buysse, directeur van Incovo-Interza. "Per pakket betaal je slechts € 30. De rest van de kosten, die 90% hoger liggen, worden gesubsidieerd door Ovam."

De afgelopen 4,5 jaar werden er reeds 989 asbestzakken opgehaald, goed voor meer dan 450 ton aan veilig verwijderd asbestafval!

Met hechtgebonden asbesthoudend materiaal kan je ook nog steeds naar het recyclagepark. "Zorg er dan voor dat je het asbestmateriaal veilig verpakt. Dat doe je best met bouwfolie van minimaal 100 micron die je goed dichtkleeft. Zo komen geen asbestvezels in je wagen of aanhangwagen, er komen geen asbestvezels vrij tijdens de rit en ook op het recyclagepark blijft het veilig voor de andere bezoekers, personeelsleden en omwonenden", aldus Jan Buysse.

Openingsuren en contact

Team milieu

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
milieu@kraainem.be