Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Klooster zusters Visitatie in Kraainem wordt opvanghuis

Gepubliceerd op wo 22 december 2021
De kloostergemeenschap heeft in overleg met de congregatie in Frankrijk en het aartsbisdom Mechelen-Brussel beslist om het klooster te sluiten en het een nieuwe bestemming te geven.

De kloostergemeenschap heeft in overleg met de congregatie in Frankrijk en het aartsbisdom Mechelen-Brussel beslist om het klooster te sluiten en het een nieuwe bestemming te geven. Het was voor de zusters niet langer mogelijk om het uitgestrekte domein te blijven onderhouden. De zusters zullen in de komende weken elders gehuisvest worden.

De oorspronkelijke piste om hier serviceflats of appartementen in onder te brengen werd door de gemeentebesturen niet weerhouden, en heeft geen verband met het huidige project. Het voormalige klooster en de terreinen werden uiteindelijk verkocht aan de familie Querton. Het complex krijgt een sociale en liefdadigheidsfunctie, in de eerste plaats gericht op hulp aan kinderen en moeders in nood.

Het gebouw is beschermd en zal van buitenaf niet worden gewijzigd. Het interieur zal, in lijn met de oorspronkelijke ontwerpen van de Franse benedictijner architect Dom Bellot, enigszins worden aangepast conform de nieuwe bestemming van het pand. Er worden geen nieuwe gebouwen op het terrein gebouwd en de (groente)tuinen zullen in ere worden hersteld. Wel zou er een minimale opening in de beschermde buitenmuur worden gemaakt om de brandveiligheid en toegankelijkheid te verhogen.

Binnen het terrein worden ook voldoende parkeerplaatsen voorzien, zodat de verkeersimpact voor de buurt beperkt wordt.

Het project wil deel uitmaken van de omgeving en staat open voor buurtbewoners die betrokken willen zijn bij de verschillende sociale en tuinbouwprojecten. Er zal worden samengewerkt met bestaande initiatieven. De nieuwe eigenaars willen dat het "nieuwe klooster" een plaats van delen, hulp en menselijkheid blijft.

De respectieve burgemeesters Bertrand Waucquez en Ingrid Holemans delen mee dat “de gemeenten Kraainem en Zaventem (de site ligt gedeeltelijk in elke gemeente) dit project, dat mensen in nood zal helpen, terwijl de overlast voor de omwonenden tot een minimum beperkt blijft, graag verwelkomen.”

Meer info

Openingsuren en contact

Team openbaar domein en gemeentelijk patrimonium

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60