Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Hakhoutbeheer in je gemeente

Gepubliceerd op za 28 oktober 2023
Om het veiligheidsrisico op de weg te beperken doet het Agentschap Wegen en Verkeer aan hakhoutbeheer.

De komende maanden voert het Agentschap Wegen en Verkeer hakhoutbeheer uit langs de gewestwegen en autosnelwegen. Daarbij worden de bomen afgezaagd op een tien- à twintigtal centimeter boven de grond en zo schieten ze de volgende seizoenen opnieuw uit.

Naarmate bomen en struiken hoger en ouder worden, nemen de risico’s voor de verkeersveiligheid toe. Hoge bomen vangen veel wind en kunnen omwaaien of afbreken en vervolgens op de weg vallen. Doordat ze zo dicht bijeen staan, hebben ze bovendien de neiging om naar buiten te groeien, naar het licht toe. Ook zware takken kunnen afbreken en op de weg terecht komen. Dat is levensgevaarlijk. Om dat veiligheidsrisico te beperken, doen we aan hakhoutbeheer.

Om de nadelige effecten op fauna en flora te beperken, werkt het Agentschap Wegen en Verkeer voor langere zones in segmenten. Zo schiet een bepaalde zone al terug uit voor het volgende stuk enkele jaren later wordt aangepakt. Door kleinschaliger te werken, wordt de impact op fauna en flora getemperd.

Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het verkeer meer zichtbaar. De ingreep heeft echter geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg. Beplanting heeft slechts een beperkt effect op geluidsdemping en houdt enkel geluid tegen als het gaat om een zeer dichte beplanting van enkele tientallen meters breed die gesloten is van bodem tot kruin.

Meer informatie over waar en wanneer het hakhoutbeheer plaatsvindt in je buurt, lees je op wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.

Openingsuren en contact:

Team omgeving

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
omgeving@kraainem.be

Lees meer artikels over