Dit nieuwsbericht is niet actueel!

De dienst Voogdij is op zoek naar… JOU!

Gepubliceerd op di 07 september 2021

Wist je dat…

  • De dienst voogdij in 2020: 3424 nieuwe jongeren aangemeld kreeg?
  • 2262 van deze jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud waren?
  • De meeste jongeren onder voogdij uit Afghanistan komen?
  • Maar er ook veel jongeren uit andere landen komen, zoals: Marokko, Eritrea en Algerije?
  • De dienst Voogdij deel uitmaakt van de FOD Justitie?

Ga je graag zelf al op zoek naar meer informatie? Neem dan zeker ook eens een kijkje op onze website.

Wil jij het verschil maken als voogd?

Met de toestroom aan vluchtelingen in ons land, stijgt ook de vraag naar voogden voor de niet-begeleide kinderen. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, kortgenoemd NBMV, zijn jongeren van vreemde herkomst die in België aankomen zonder hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers.

Als voogd maak je het verschil voor deze kwetsbare kinderen en jongeren in nood. Je zal als voogd de minderjarige namelijk bijstaan in alle administratieve en juridische aspecten van zijn/haar leven in België. Hoewel je de minderjarige van nabij zal begeleiden, is het niet de bedoeling dat je hem/haar bij je thuis laat verblijven.

Heb jij wat we zoeken?

De dienst Voogdij is op zoek naar gemotiveerde personen die bereid zijn om kinderen en jongeren die in onzekere omstandigheden in België verblijven te begeleiden en een deel van hun tijd te besteden om samen met hen op zoek te gaan naar een duurzaam traject. 

Heb je al enig inzicht in de problematiek van de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en hun noden? Dan is dat zeker een troef! We hebben echter een vijfdaagse opleiding, die alle kandidaat-voogden volgen om zich klaar te stomen voor hun eerste voogdijen. Er worden dan ook geen specifieke diploma’s gevraagd om je kandidaat te kunnen stellen.

Je ontvangt een vergoeding per jongere die je begeleidt, maar tot 5 jongeren ben je vrijgesteld van belastingen. Indien je meer dan 5 jongeren wenst te begeleiden, dien je zelfstandige te worden in bijberoep.

Laat je inspireren

Actrice Lien Van de Kelder (Je misschien beter gekend van Thuis of Familie?) werd aangesteld als voogd nadat ze de 5-daagse cursus volgde. Lien hoopt dat anderen haar voorbeeld zullen volgen en zei het volgende over haar ervaring als voogd:

‘Dit is iets waarvan ik weet dat je er alleen maar goed mee doet. Je helpt niet alleen een kind op een heel fundamentele manier, maar je leert ook veel over de asielprocedure en de wereldpolitiek. Zelf heb ik een juridische achtergrond en dat helpt, maar het is niet vereist. Het is echt een verrijking van je leven.’

Heb ook jij interesse om voogd te worden?

Voel je je geroepen om je kandidaat te stellen, maar heb je nog enkele vragen? Of twijfel je of voogd worden iets voor jou is en wens je nog meer informatie? Dan nodigen we je uit om de infosessie voor Nederlandstalige kandidaat – voogden te volgen op 20 september 2021 , om 10u .  Deze sessie zal online plaatsvinden.   Gelieve jouw aanwezigheid op deze infosessie te bevestigen voor 18 september 2021.

Je mag jouw aanwezigheid doorgeven via: marieke.debeuf@just.fgov.be. Nu al overtuigd? Dan mag je uiteraard ook meteen jouw kandidatuur (motivatiebrief en CV) indienen via hetzelfde mailadres en dit voor 16 oktober 2021.