Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Nieuwsbericht vaccinatie - 15 juli

Gepubliceerd op do 15 juli 2021
Vaccinatie 12-15-jarigen

De interministeriële conferentie Volksgezondheid heeft op 7 juli 2021 beslist dat ook 12- tot 15-jarigen gevaccineerd kunnen worden tegen COVID-19 met het Pfizer vaccin, het enige vaccin dat al is goedgekeurd voor de vaccinatie van minderjarigen.

Deze tieners zullen de komende weken een uitnodiging ontvangen per post op hun domicilieadres.

Voor onze ELZ betekent dit dat alle 12- tot 15-jarigen uit Overijse, Tervuren en Hoeilaart binnenkort een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie in de Markthal.

Hun leeftijdsgenoten uit Zaventem, Wezembeek-Oppem en Kraainem worden uitgenodigd in de Skyhall. 

Toestemming ouders en QVAX

De 12- tot 15-jarigen hebben de toestemming van hun ouders (of wettelijke voogd) nodig om gevaccineerd te kunnen worden.

Als je de brief zelf schrijft moet deze de volgende elementen bevatten: 

  • naam, voornaam en geboortedatum van de jongere 
  • naam, voornaam en handtekening van een ouder of voogd 
  • datum van de ondertekening  
  • een expliciete vermelding ‘Ik wens mijn kind te laten vaccineren tegen COVID-19 in het vaccinatiecentrum’.

Ouders die dat wensen kunnen hun kind(eren) al op de QVAX-lijst zetten. 

Kinderen die niet kunnen ingaan op deze eerste uitnodiging, bijvoorbeeld wegens vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zal de organisatie van die herkansing de komende weken bespreken met de vaccinatiecentra.

Waarom je tiener laten vaccineren?

De risico’s voor een 12- tot 15-jarige om zwaar ziek te worden van een COVID-19-besmetting zijn heel klein. Toch is de vaccinatie van deze doelgroep heel belangrijk, aangezien het bijdraagt tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit.

Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten kunnen circuleren in deze groep. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor COVID-19. Zeker met de toename van het aantal besmettingen door de delta-variant, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke algemene vaccinatiegraad te bekomen voor de groepsimmuniteit.

Meer informatie: https://www.laatjevaccineren.be/12-15-jarigen

Interval vaccin Pfizer van 5 naar 3 weken

Wie vanaf nu uitgenodigd wordt voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, krijgt de tweede prik al na drie weken in plaats van vijf weken. Dat geldt dus ook voor de jongeren die vanaf nu uitgenodigd zullen worden.

Bij aanvang van de vaccinatiecampagne was er ook slechts drie weken tussen de eerste en tweede prik van Pfizer. Daarna werd het interval verlengd tot vijf weken om meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Het maakt geen verschil voor de werkzaamheid van het vaccin. Het is wel belangrijk om binnen een periode van drie tot vijf weken de beide dosissen te krijgen om een zo hoog mogelijke bescherming te krijgen.

Tweede kans-strategie

Al wie zijn kans op vaccinatie gemist heeft (niet actieve weigeraars) wordt aan het eind van de zomer opnieuw uitgenodigd. Deze personen ontvangen opnieuw een papieren uitnodiging in de brievenbus. Al wie zijn activatiecode liet verlopen, kan zich vanaf nu opnieuw inschrijven op QVAX.

De actieve weigeraars moeten hun code zelf reactiveren op QVAX.

Meer informatie over herkansing:  https://www.laatjevaccineren.be/herkansing-voor-wie-niet-gevaccineerd-is