Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Nieuwsbericht vaccinatie - 4 juni

Gepubliceerd op vr 04 juni 2021
Nieuwsbericht van de Eerstelijnszone Druivenstreek

Onlinetool om vaccinatiedatum te berekenen tijdelijk offline gehaald 

Aangezien de verdere inzet van het Janssen vaccin in de vaccinatiecampagne op dit ogenblik wordt geëvalueerd, en dit een invloed heeft op wanneer welke leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, werd vanuit deze optiek de vaccinatie tool ‘wanneer kom ik aan de beurt’  tijdelijk van de website laat-je-vaccineren gehaald. 

Je afspraak verplaatsen is maar beperkt mogelijk 

Je kan online jouw vaccinatieafspraak met een paar dagen verplaatsen. Je hebt hiervoor keuze uit de tijdsmomenten die het vaccinatiecentrum de eerstvolgende dagen beschikbaar heeften die nog vrij zijn. Bij het maken of verplaatsen van een afspraak voor jouw eerste vaccinatie, krijg je meteen ook de datum voor je tweede afspraak te zien. Deze wordt medisch bepaald.

Wil je jouw eerste vaccinatiedosis nog verder verplaatsen dan wat op dat moment beschikbaar is aan vrije momenten in het vaccinatiecentrum?

  • Momenteel blijft de uitnodiging tot vaccinatie 30 dagen geldig. Binnen die dertig dagen kan je telkens online in de agenda van het vaccinatiecentrum kijken of er nieuwe beschikbare momenten zijn de eerstvolgende dagen waarop je de eerste vaccindosis kan toegediend krijgen. Het vaccinatiecentrum stelt nieuwe plaatsen ter beschikking wanneer zij nieuwe vaccins beschikbaar hebben, check regelmatig de agenda online via de link of QR-code op je uitnodigingsbrief/-mail.
  • Neem wel een beetje marge, want de dertig dagen kunnen al een paar dagen gestart zijn nog voor de uitnodiging tot bij jou is geraakt. Mogelijk wordt deze periode van 30 dagen ook ingekort naarmate we naar het einde van de vaccinatiecampagne komen.
  • Besef wel dat er in juni en juli vele honderdduizenden mensen per week gevaccineerd worden, de vrije plaatsen zullen beperkt zijn.
  • Maak of verplaatst je vaccinatieafspraak dan ook zo veel mogelijk zelf online. Wanneer u toch contact opneemt met de infolijn, kan er een wachttijd zijn. Bekijk hier hoe je je afspraak zelf kan verplaatsen.
  • Afhankelijk van het type vaccin dat je krijgt toegediend, kan er een langere tijdsspanne tussen je twee dosissen zitten. Aangezien het systeem het niet toe laat om een herinneringsmail uit te sturen, plaats je je beide afspraken best zelf in je agenda.

Vaccinatie eerst!  

Hou bij het plannen van een vakantie of reis naar het buitenland rekening met je afspraken voor vaccinaties. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie of reis vertrekt. 

Kan je toch niet wachten, plan je reis dan tussen je twee vaccindosissen, maar zorg dat je tijdig terug bent voor je tweede dosis. Die kan niet worden uitgesteld. 

Zoals hierboven aangehaald zullen in juni en begin juli elke week honderdduizenden mensen uitgenodigd worden voor hun vaccinatie. Het merendeel van deze mensen moet ook een tweede prik krijgen. Dat kan alleen als we een strakke vaccinatieplanning aanhouden en betekent dat het vaccinatiecentrum de vaccinatieplanning niet voor individuele vakantieplannen kan aanpassen.

Je krijgt je uitnodiging tot vaccinatie één tot twee weken voor jouw eerste vaccinatiedosis gepland staat. Je tweede dosis is nog eens minstens 5 weken later. Je weet dus een aantal weken op voorhand wanneer jouw tweede dosis gepland staat, als dat nog mogelijk is kan je je reisplannen daaraan nog aanpassen.

Indien jouw eerste dosis nog niet achter de rug is en je je reisplannen niet wilt laten samenvallen met jouw vaccinatie, kan je nog proberen te schuiven met de datum waarop je de eerste vaccindosis krijgt. Zo verschuif je ook je tweede dosis. Uiteraard adviseren we wel om de vaccinatie niet onnodig uit te stellen, want zo stel je ook jouw bescherming tegen COVID-19 uit. 

Al gevaccineerd? Blijf toch de maatregelen volgen 

Een heel groot deel van de oudere bevolking en risicopatiënten liet zich inmiddels vaccineren. Dat is schitterend nieuws. Wie gevaccineerd is, is beschermd maar kan nog steeds anderen besmetten. Om iedereen te beschermen, ook wie nog niet de kans kreeg om zich te laten vaccineren, roepen we op tot solidariteit. Denk ook aan al wie na jou komt en blijf de maatregelen volgen. Hou nog even vol, samen komen we er wel!