naar top

Mondmaskers voor de bevolking

Gepubliceerd op vr 12 juni 2020
De gemeente Kraainem en de federale overheid stellen mondmaskers ter beschikking van haar inwoners.

Sinds zaterdag 25 juli 2020 is het verplicht een mondmasker te dragen op markten, rommelmarkten, in drukke winkelstraten, op drukke plekken, in openbare gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek en in horecazaken (behalve wanneer je aan tafel zit).

Het is belangrijk om afstand te houden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Gebruik dan een mondmasker om elkaar te beschermen.

Stoffen mondmaskers voor de bevolking

Verdeling via de gemeente Kraainem

Beste inwoner,

De gemeente Kraainem stelt mondmaskers ter beschikking van haar inwoners. Zij zijn geenszins een absolute bescherming voor uzelf, maar zijn een aanvulling op de gekende veiligheidsmaatregelen (handen wassen, social distancing,…). Stoffen mondmaskers beperken het risico dat u anderen besmet door vochtdruppels te verspreiden.

Door de schaarste werden de mondmaskers besteld bij verschillende leveranciers. Zij zijn dus niet allemaal uit hetzelfde materiaal vervaardigd. Hou hiermee rekening bij het onderhoud ervan.

Voor meer informatie inzake gebruik en veiligheidsvoorschriften verwijzen wij u naar:

https://www.kraainem.be/nl/mondmaskers

Bij de bestelling van uw mondmaskers zal u een vakje moeten aanvinken waarmee u bevestigt voormeld document te hebben gelezen.

De gemeente voorziet één mondmasker per persoon ouder dan 12 jaar. Er zullen voldoende mondmaskers voorhanden zijn om de hele bevolking te bedienen. Aangezien de leveringen in fases gebeuren, vragen wij evenwel om nog geen masker te reserveren indien u er reeds zelf één hebt of niet in een situatie verkeert waarbij het dragen van een mondmasker verplicht is. Wij proberen de eerste leveringen te behouden voor diegenen die ze echt nodig hebben.

U kan uw mondmasker(s) reserveren via volgend aanvraagformulier (één formulier per gezin):

https://www.kraainem.be/nl/formulier/201/mondmaskers-bestelformulier

De mondmaskers worden in uw brievenbus bezorgd volgens beschikbaarheid.

Wij danken u om niet onnodig naar het gemeentehuis of het OCMW te bellen, zodat ons onthaal beschikbaar kan blijven voor andere vragen.

Een burgerinitiatief werd ook opgestart via de sociale media.

Op de facebookpagina CoromasksKraainem kan u in contact komen met burgers van de gemeente die stoffen mondmaskers maken. Link: https://www.facebook.com/groups/521453961875964/

Filters geleverd door de Federale Overheid

De Federale Overheid stelt 2 filters per inwoner vanaf 12 jaar ter beschikking (geboortejaar 2007 en vroeger). 

U ontvangt in uw brievenbus één of meerdere verpakkingen met een Deltrian filter van de Federale Overheid alsook de instructies gegeven door de Federale Overheid voor het gebruik van deze filters. Eén verpakking bevat 2 filters.

U kan deze instructies eveneens terugvinden via volgende link https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/versterkte-maatregelen/filters-voor-zelfgemaakte samen met bijhorende instructiefilmpjes.

Stop onmiddellijk met het gebruik van de filter als u ongemak en/of ademhalingsmoeilijkheden ondervindt, of in geval van gezichtsirritatie.

Verdeling via de apothekers (federale overheid)

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

Slechts één persoon komt de maskers halen voor het hele gezin, zodat verplaatsingen en wachtrijen beperkt worden. De verdeling gebeurt in dagelijkse golven. Er zijn minimum 10 werkdagen voorzien in functie van het geboortejaar van het ‘gezinshoofd’. Voor elke dag is de verdeling voorbehouden aan personen geboren in een bepaald jaar of vroeger en hun inwonende gezinsleden.

Planning verdeling:

 • maandag 15 juni: 75 jaar en ouder (geboren in 1945 of eerder)
 • dinsdag 16 juni: 67 jaar en ouder (geboren in 1953 of eerder)
 • woensdag 17 juni: 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of eerder)
 • donderdag 18 juni: 55 jaar en ouder (geboren in 1965 of eerder)
 • vrijdag 19 juni: 50 jaar en ouder (geboren in 1970 of eerder)
 • maandag 22 juni: 45 jaar en ouder (geboren in 1975 of eerder)
 • dinsdag 23 juni: 40 jaar en ouder (geboren in 1980 of eerder)
 • woensdag 24 juni: 35 jaar en ouder (geboren in 1985 of eerder)
 • donderdag 25 juni: 30 jaar en ouder (geboren in 1990 of eerder)
 • vrijdag 26 juni: iedereen

Het is belangrijk de juiste documenten mee te brengen: 

 • Je huisapotheker zal je eID vragen en een attest gezinssamenstelling (beschikbaar via het e-loket van je gemeente) of de eID van de gezinsleden.
 • Geen eID ? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook.
 • Een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen is nodig voor de registratie.
 • Als je geen van voorgaande hebt, kan de huisapotheker ook afgaan op zijn kennis van de gezinssamenstelling en zijn patiëntendossiers.
 • Geen eID of bovenvermelde documenten vereist voor uitzonderlijke gevallen (daklozen, vluchtelingen), de apotheker mag één mondmasker aan de persoon meegegeven.

Klik hier voor meer informatie.