Laatste updates

Update 16 december 2022

Tijdelijke bescherming

De ontheemden uit Oekraïne die in België zijn aangekomen, kunnen zich in België laten registreren om er tijdelijke bescherming en, indien nodig, onderdak te krijgen.

Sinds 24/10/2022, kunnen ontheemden zich laten registreren in Eurostation, Victor Hortaplein 40 in 1060 Brussel. Personen die aan de toekenningsvoorwaarden voldoen, krijgen onmiddellijk een attest van tijdelijke bescherming dat recht geeft op de afgifte van een A-kaart met een geldigheidsduur van een jaar, die wordt afgegeven door het gemeentebestuur van de verblijfplaats van de betrokkene.

De Dienst Vreemdelingenzaken is de federale instantie die instaat voor de registratie van ontheemden.

Fedasil zorgt voor de doorverwijzing van personen die dat wensen naar een tijdelijke huisvesting die voorzien is in de Belgische gemeenten. De gemeentebesturen zijn verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen en coördineren van tijdelijke huisvestingen, met inbegrip van huisvestingen die door privépersonen worden aangeboden.

Callcenter

Daarnaast opent de federale overheid ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 uur tot 17 uur.  

Infolijn Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Meer info

Contacteer de infolijn (elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30):

In het Engels en Nederlands: 02 225 44 11
In het Oekraïens: 02 225 44 21

VZW Euro-Children

VZW Euro-Children gaat opzoek naar gastgezinnen voor de zomer van 2023. De vzw zorgt voor een zorgeloze vakantie voor Oekraïense kinderen in een warm gezin. Meer info: euro-children.be