Coronavirus - COVID-19

Samen op afstand

Op deze pagina vind je alle gemeentelijke informatie van Kraainem over het coronavirus, rechts onder ‘Nieuws’ vind je recente updates.

Op www.info-coronavirus.be en op de website van het crisiscentrum staat alle officiële en recente informatie over de coronacrisis en antwoorden op veel gestelde vragen. Je kan ook bellen naar de infolijn 1700 of mailen naar corona@kraainem.be.

Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen en verwittigd worden bij crisissituaties? Schrijf je in op BE-alert.

Heb je hulp nodig? Het OCMW kan je helpen

Voor alle vragen over het vaccinatiecentrum Skyhall in Zaventem, surf naar www.vaccinskyhall.be of bel naar de infolijn van het vaccinatiecentrum 02 713 87 15.

Laatste maatregelen

Alle updates vind je op de website van het crisiscentrum.

14/04/2021 - Overlegcomité beslist over einde van de paaspauze: www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-1404

Het is van belang om deze zes gouden regels te blijven volgen:

 1. Was en ontsmet je handen geregeld
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare personen
 4. Hou minstens 1,5 meter afstand
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Vaccinatie

In december 2020 is België gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor elke burger. De Skyhall te Zaventem zal de komende maanden dienst doen als vaccinatiecentrum voor de inwoners van Zaventem, Kraainem en Wezembeek-Oppem.

Meer info:

www.vaccinskyhall.be
02 713 87 15

Mondmaskers

In de provincie Vlaams-Brabant blijft het verplicht om een mondmasker bij je te hebben als je de deur uitgaat. Het dragen van een mondmasker is verplicht in Vlaams-Brabant op bepaalde openbare plaatsen (markten, kermissen, evenementen, recyclageparken en alle voor publiek toegankelijke gebouwen), alsook voor toeschouwers bij sportactiviteiten. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden deze verplichtingen niet.

Het is belangrijk om afstand te houden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Gebruik dan een mondmasker om elkaar te beschermen.

Let op:

 • Het is ook verplicht om een mondmasker te dragen in de Potaardestraat. Deze beslissing kan je nalezen in het burgemeesterbesluit.
 • Op en rondom de speelpleinen is het verplicht voor begeleiders/ouders om een mondmasker te dragen.
 • Op het recyclagepark in Wezembeek-Oppem is het dragen van een mondmasker momenteel ook verplicht.

Mondmaskers bestellen

Er zijn nog steeds mondmaskers beschikbaar voor de bewoners van Kraainem. Na je aanvraag ontvang je het mondmasker in de brievenbus.

Voor meer informatie inzake gebruik en veiligheidsvoorschriften verwijzen we je naar:

https://www.kraainem.be/nl/mondmaskers

Bij de bestelling van je mondmaskers zal je een vakje moeten aanvinken waarmee je bevestigt voormeld document te hebben gelezen.

De gemeente voorziet één mondmasker per persoon ouder dan 12 jaar. 

Je kan je mondmasker(s) reserveren via volgend aanvraagformulier (één formulier per gezin):

https://www.kraainem.be/nl/formulier/201/mondmaskers-bestelformulier

Bericht aan de lokale handelaars

Heropening van winkels onder strikte voorwaarden

Niet-essentiële winkels mogen opnieuw openen met vanaf 1 december 2020. Er gelden echter strikte hygiënische voorwaarden:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.
 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
 • Personeel krijgt een passende opleiding.
 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt.
 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.

De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
 • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Het gemeentebestuur zal toezicht houden of de maatregelen rond de winkels gerespecteerd worden. Het is eveneens belangrijk dat de publieke toegankelijke ruimtes verlucht worden. Om na te gaan of de ruimtes voldoende verlucht zijn, zijn er CO2 meters beschikbaar gesteld door de gemeente. Deze zijn aan te vragen via het nummer 02 719 20 40.

Bekijk hier het ministerieel besluit.

Openingsuren en bereikbaarheid gemeentelijke diensten

Het gemeentehuis en het OCMW zijn momenteel enkel toegankelijk op afspraak, voor meer informatie en updates: https://www.kraainem.be/nl/Openingsuren-contact.