Burenbemiddeling

Burenbemiddeling is er om de communicatie met je buur te herstellen, de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is.

Opgelet:
Burenbemiddeling treedt NIET in de plaats van de politie of het gerecht. Burenbemiddeling komt NIET tussen wanneer de feiten strafrechtelijk zijn en al behandeld worden door een rechtbank. Burenbemiddeling wil juist VOORKOMEN dat burenconflicten escaleren en zo bij politie of gerecht terechtkomen.

Hoe werkt burenbemiddeling?

Je neemt contact op met de coördinatie burenbemiddeling en schetst het probleem. Je wordt doorverwezen naar een bemiddelaar die naar je verhaal zal luisteren. Nadien neemt hij contact op met je buur en luistert ook naar zijn verhaal. Vervolgens worden jullie samen uitgenodigd om het probleem uit te praten en te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. De bemiddelaars nemen een neutrale positie. Ze brengen de buren samen, leiden het gesprek en waken erover dat ieder de kans krijgt om zijn standpunt, emoties, frustraties en verwachtingen onder woorden te brengen.

Basisprincipes van burenbemiddeling

Essentiële voorwaarde voor een geslaagde burenbemiddeling is dat ieder bereid is om rond de tafel te gaan zitten en met elkaar te praten. De deelname zal dus altijd gebaseerd zijn op ieders vrijwilligheid. Burenbemiddeling is gratis, en de bemiddelaars zullen altijd onpartijdig zijn. De inhoud van het gesprek is en blijft vertrouwelijk. Niet alleen de bemiddelaars zullen hiervoor absolute discretie garanderen, de beide partijen zullen daar natuurlijk ook moeten voor zorgen.

Win-win, ook voor morgen

Op langere termijn zal de burenbemiddeling niet alleen een oplossing helpen vinden voor het bestaande probleem vandaag. Eens het contact met de buur hersteld is kunnen spanningen of problemen in de toekomst gemakkelijker vermeden worden, want de dagdagelijkse problemen worden opnieuw bespreekbaar.

Hoe kan je beroep doen op bemiddeling?

Sinds 1 januari 2020 wordt de burenbemiddeling georganiseerd voor de gemeenten Wezembeek-Oppem en Kraainem samen.

Contacteer de dienst burenbemiddeling op 0475 93 90 15 (maandag tot en met vrijdag tussen 11.00u en 15.00u) of via burenbemiddeling@wokra.be.