Asbest

Asbest – het zit mogelijk in je woning in verschillende vormen

Tot het gebruik in België werd verboden, werd asbest tientallen jarenlang verwerkt in vele toepassingen. De kans dat je asbest aantreft in oudere woningen is dan ook zeer groot. Asbesthoudende materialen zijn een risico als ze door beschadiging, veroudering of verwering schadelijke asbestvezels afgeven. Via het Vlaamse Actieplan Asbestafbouw wordt gewerkt naar een Vlaanderen dat tegen 2040 asbestveilig is. Het plan is opgebouwd rond 2 pijlers: asbestinventarisatie en asbestverwijdering.

Asbestinventarisatie

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar, die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.

Asbestverwijdering

Asbest is in meer dan 3500 uiteenlopende toepassingen verwerkt en je kan het in hechtgebonden of niet-hechtgebonden vorm aantreffen. Het is met het blote oog niet met 100% zekerheid te herkennen en alleen een labo-analyse kan uitsluitsel geven.

Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, mag je als particulier binnenshuis en buitenshuis hechtgebonden asbest zelf verwijderen. Asbestplaten en -leien kan je tegen een lage prijs veilig aan huis laten afhalen. Meer info op www.interza.be

Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om een aannemer in te schakelen wiens werknemers een attest ‘eenvoudige handelingen’ bezitten. Bepaalde risicovolle asbesttoepassingen mogen enkel door erkende asbestverwijderaars verwijderd worden die volgens strikte veiligheidsprocedures werken. Vraag zeker naar de attesten en de erkenningen. Goede aannemers vermelden dit op hun offertes en facturen.

Mag ik mijn leiendak reinigen of ontmossen?

Voor je hieraan begint, is het belangrijk om na te gaan of je leiendak asbest bevat. Alleen een labo-analyse kan hierover uitsluitsel geven. Het reinigen of ontmossen van asbesthoudende materialen is immers uitdrukkelijk verboden. Bij dergelijke werken komen immers gegarandeerd massaal veel asbestvezels vrij die in onze leefomgeving terecht komen.

Als je dak asbest bevat, laat je ofwel het mos zoals het is, ofwel laat je je dak volledig vervangen door een firma die over de nodige vakbekwaamheid en attesten beschikt. Als gemeente helpen we jou financieel via een subsidie asbestverwijdering daken.

Om de algemene gezondheid van de omwonende te kunnen bewaken en milieu verontreiniging te vermijden dienen asbestwerken en werken aan asbesthoudende daken te worden gemeld aan milieu@kraainem.be. Negatieve analyserapporten mogen ook informatief worden gemeld zo kunnen we bezorgheden van omwonend voorkomen.

Openingsuren en contact:

Team milieu

adres
Arthur Dezangrélaan 17
1950 Kraainem
tel.
02 719 20 60
e-mail
milieu@kraainem.be