Informatiemoment: zonnepanelen op de gemeentelijke daken

Op 18 mei kom je tijdens een digitale informatiesessie alles te weten over dit zonneproject, om 19 uur (NL) en 20.30 uur (FR).

Wanneer

  • di 18 mei 2021
     
     Van 19.00 uur tot 20.00 uur
  • di 18 mei 2021
     
     Van 20.30 uur tot 21.30 uur

Waar

naam
Online
adres
1950 Kraainem

Info

Nieuwsgierig naar dit project? Volg het informatiemoment op 18 mei

Op 18 mei 2021 organiseren we twee digitale infosessies over het project, om 19 uur (NL) en om 20.30 uur (FR). De twee energiecoöperaties en de gemeente Kraainem geven toelichting over de drie zonneprojecten en leggen uit hoe je mee participeert. Meer informatie vind je op www.druifkracht.be/kraainem en www.ecopower.be/kraainem. Wie zich inschrijft, krijgt op de tijd de link toegestuurd. Blijf je graag op de hoogte van dit project? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Druifkracht of Ecopower.

Kraainem, een gemeente met klimaatambitie

De gemeente Kraainem ondertekende vorig jaar het Burgemeestersconvenant. Met deze beslissing wilt de gemeente haar afhankelijkheid van fossiele energiebronnen verminderen en de CO2- uitstoot in Kraainem reduceren. Zo laat de gemeente zien dat de overstap van grijze stroom naar zonne-energie eenvoudig is én ze betrekt de burger mee in haar klimaatbeleid.

Burgerenergiecoöperaties Ecopower en Druifkracht staan in voor de financiering, de plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. De keuze voor deze twee partners vloeit voort uit een overeenkomst tussen Kraainem en Haviland, de streekintercommunale waarbij de gemeente is aangesloten. Op die manier kan de gemeente via een raamcontract zonnepanelen mét burgerparticipatie plaatsen.

Ecologische en financiële winst

Op drie openbare daken zullen ongeveer 160 zonnepanelen groene elektriciteit produceren. Op het gemeentehuis komen zo’n 50 panelen, die goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Ook het gemeentedepot en de sporthal krijgen zonne-installaties op hun plat dak. Samen zijn deze zonnepanelen goed voor een elektriciteitsproductie van 54 500 kWh. Dat staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 16 huishoudens en een verwachte jaarlijkse uitstootvermindering van 11,6 ton CO2. De opgewekte groene stroom wordt gebruikt door de gemeentelijke gebouwen zelf tegen een voordelig tarief.

Hoe werkt het coöperatieve energiemodel?

Burgercoöperaties voor hernieuwbare energie, ook wel REScoops (Renewable Energy Sources Cooperative) genoemd, oogsten omgevingsenergie uit zon en wind voor lokaal gebruik. De productie-installaties zijn eigendom van alle coöperanten samen. Zo nemen burgers hun energievoorzieningen zelf in handen.

Energiecoöperaties zijn een natuurlijke partner voor steden en gemeenten die hun energievoorzieningen duurzamer en democratischer willen maken. De gemeente stelt daken ter beschikking, de realisatie van het project ligt bij de burgercoöperaties en iedereen uit de regio Kraainem is kan mee investeren in de zonnepanelen door coöperant te worden van Druifkracht of Ecopower. Samen betrekken we zo veel mogelijk inwoners bij het project.

Word jij ook mede-eigenaar van de zonnepanelen?

Als Kraainemnaar kan je mee participeren in de coöperatieve zonnepanelen via Druifkracht of Ecopower. Je koopt een of meerdere aandelen met een waarde van 250 euro. Zo word je mede-eigenaar van de zonnepanelen op de verschillende gemeentedaken en van alle andere productie-installaties van de burgercoöperaties. Meer informatie op www.druifkracht.be/ik-doe-mee of www.ecopower.be/ikdoemee.

Meer weten over dit project?

Alle activiteiten

Organisatie

naam
Ecopower en Druifkracht
website
www.druifkracht.be/kraainem